воскресенье, 15 апреля 2012 г.

    типи темпераменту

Сангвіністичний темперамент
Сангвінік швидко сходиться з людьми, життєрадісний, легко переключатися з одного виду діяльності на іншій, але не любитьодноманітної роботи. Він легко контролює свої емоції, швидко освоюється в новій обстановці, активно вступає в контакти з людьми. Його мова гучна, швидка, виразна і супроводжується виразними мімікою і жестами. Але цей темперамент характеризується деякою подвійністю. Якщо подразники швидко міняються, весь час підтримується новизна і інтерес вражень, у сангвініка створюється станактивного збудження, і він проявляє себе як людина діяльна, активна, енергійна. Якщо ж дії тривалі і одноманітні, то вони не підтримують стану активності, збудження і сангвініка втрачає інтерес до справи, у нього з'являється байдужість, нудьга, млявість.
Флегматичний темперамент
Людина цього темпераменту повільна, спокійна, некваплива, урівноважена. В діяльності проявляє грунтовність, продуманість, завзятість. Він, як правило, доводить почате до кінця. Всі психічні процеси у флегматика протікають як би сповільнено. Відчуттяфлегматика зовні виражаються слабо, вони звичайно невиразні. Причина цього -врівноваженість і слабка рухливість нервових процесів. У відносинах з людьми флегматик завжди рівний, спокійний, в міру товариський,настрій у нього стійкий. Спокій людини флегматичного темпераменту виявляється і відносно нього до подій і явищ життя флегматика нелегко вивести з себе і зачепитиемоційно. У людини флегматичного темпераменту легко виробити витримку, холоднокровність, спокій. Але у флегматика слід розвивати бракуючі йому якості - велику рухливість, активність, не допускати, щоб він проявляв байдужість до діяльності, млявість, інертність, які дуже легко можуть сформуватися в певних умовах.
Холеричний темперамент
Люди цього темпераменту швидкі, надмірно рухомі, неврівноважені, збудливі, всі психічні процеси протікають у них швидко, інтенсивно. Переважання збудження над гальмуванням, властиве цьому типу нервової діяльності, яскраво виявляється в нестриманості, поривчастої, запальності, дратівливості холерика. Звідси і виразна міміка, кваплива мова, різкі жести, нестриманірухи. Відчуття людини холеричного темпераменту сильні, звичайно яскраво виявляються, швидко виникають; настрій іноді різко міняється. неврівноваженість, властива холерику, яскраво зв'язується і в його діяльності: він із збільшенням і навіть пристрастю береться за справу, показуючи при цьому поривчасту і швидкість рухів, працює з підйомом, долаючи труднощі. Але у людини зхолеричним темпераментом запас нервової енергії може швидко виснажитися в процесі роботи і тоді може наступити різкий спад діяльності: під'їм і натхнення зникають, настрій різко падає. В спілкуванні з людьми холерик допускає різкість, дратівливість,емоційну нестриманість, що часто не дає йому можливості об'єктивно оцінювати вчинки людей, і на цьому грунті він створює конфліктні ситуації в колективі.
Меланхолійний темперамент
У меланхоліків поволі протікають психічні процеси, вони насилу реагують на сильні подразники; тривала і сильна напруга викликає улюдей цього темпераменту сповільнену діяльність, а потім і припинення її в роботі меланхоліки звичайно пасивні, часто мало зацікавлені. Відчуття і емоційні стани у людей меланхолійного темпераменту виникають поволі, але відрізняються глибиною, великою силою і тривалістю; меланхоліки легко уразливі, важко переносять образи, засмучення, хоча зовні всі ці переживання у нихвиражаються слабо. Все нове, незвичайне викликає у меланхоліків гальмівний стан. Але в звичній і спокійній обстановці люди зтаким темпераментом відчувають себе спокійно і працюють дуже продуктивно. У меланхоліків легко розвивати і удосконалювативластиву їм глибину і стійкість відчуттів, підвищену сприйнятливість до зовнішніх дій. Рідко зустрічаються люди з чітко вираженеми властивостями одного темпераменту, частіше бувають поєднання із сангвіністичном типом темпераменту: сангвіно-холерик, сангвіно-меланхолік, сангвіно-флегматик.

http://prof.osvita.org.ua/uk/determine/testing/6/index.html/

Комментариев нет: